Evident, asta e o rețetă bună de humus pentru tot timpul anului, indiferent pe cine și când pui la masă. Da’ eu am zis că-i pentru prieteni că așa m-am prins eu cât de bună e ea de fapt. Și nu că le place lor, da’ parcă și mie îmi place, de ce să vă mint.

Unii dintre oamenii care au mai fost pe la mine în ultima vreme au tot primit humus, varianta cu sfeclă roșie, eu credeam că humsul e ceva banal, de-l știe toată lumea, da’ s-a dovedit că trezește niște emoții foarte puternice. Așa a și devenit un fel de hit la mine în bucătărie.

E varianta aia de mâncare pe care o faci extrem de rapid, între telefonul prietenilor în care te anunță că pleacă spre tine și momentul în care ei chiar ajung la tine. Dacă ești suficient de agil, poți să faci rețeta asta și în 3 minute.

humus cu sfecla rosie - varianta rapida

INGREDIENTE:

  • 400 g năut (la conservă)
  • 2 linguri cu zeamă din conservă
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • 100 g sfeclă roșie fiartă (se găsește vidată sau la conservă)
  • 3 linguri de tahini
  • un cățel mare de usturoi
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • o linguriță cu boia dulce
  • sare
  • mix de semințe

Se strecoară năutul, din care se păstrează alea două linguri de zeamă, usturoiul se toacă mărunt, sfecla se taie cuburi, se pun toate ingredientele în cupa unul blender și se pasează cât mai fin. Surpriză, dar asta e tot.

Doar semințele trebuie prăjite puțin pe o tigaie bine încinsă. Și acum chiar că asta e tot.

Cum spuneam, asta e o rețeta de viteză. Dacă vă dă timpul liber afară din casă, sigur că năutul se poate lăsa la înmuiat, apoi la fiert, chiar și cu sfecla se poate face același lucru. Dar o să vă coste cam jumătate de zi. Citești Shogun-ul până ți se-nmoaie năutul. Vă asigur că diferențele nu sunt spectaculoase și nu merită bătaia de cap. Năutul la conservă e foarte bun, da’ voi faceți cum vreți. 

Cât despre cantități, desigur că ele pot varia după gust. Eu pun doar 100 grame de sfeclă, consider că ea trebuie doar să susțină gustul de năut în amestec cu tahini, nu să-l domine. Lămâia, usturoiul, la fel, se pot duce în sus sau în jos după preferințe.

Un singur lucru va rămâne constant în orice rețetă de humus din lumea asta. Lipiile. Niciodată cu pâine. Bine, cine vrea, poate să mănânce și cu mămăligă, dar humusul există pentru că cineva în lumea asta a inventat lipiile.

humus cu sfecla rosie - varianta rapida humus cu sfecla rosie - varianta rapida

 

Share

9 COMENTARII

  1. Bun… nu îmi place humus-ul. Deloc… Consistența aia pământ-oasă mă înspăimântă.
    Treaba e că eu sunt la a 5-a încercare de făcut lipii în casă. Dezastru… Ies tablă.
    Aşa că prezint mare interes pentru continuarea acestei poveşti. Va fi, nu-i aşa?
    Mulțam fain şi spor în toate!

  2. Am incercat hummus in 3 variante(pe langa carianta clasica): cu sfecla rosie, cu dovleac copt si cu masline verzi. Mai am sa incerc cu mazare 🙂 Pana acum cea mai faina mi s-a parut varianta cu masline verzi.

    • Daca te ajuta, tot aici pe blog, de la cineva care a lasat un comentariu, am gasit o reteta de tortillas care pt mine a fost ok.

      “Bogdan 25th May 2017 at 19:25
      Salut. Uite o reteta simpla simpla pentru tortillas : 250 g faina, 150 ml apa, o lingura ulei de masline si un praf de sare. Framanti aluatul, il portionezi si modelezi in forma de bila si il lasi vreo 10 minute acoperit. Apoi il intinzi subtire si il coci 2-3 minute maxim pe fiecare parte. Din reteta asta ies 10 tortilla bune pentru o tigaie de 22 cm.”

LĂSAȚI UN MESAJ