E mai puțin despre omleta asta cu de toate, e mai mult despre mangold. O plantă despre care puțină lume știe că există, inclusiv eu am trăit până de curând într-o profundă ignoranță.

Mangold e o frunză asemănătoare spanacului, diferită însă la gust, ba puțin chiar și la înfățișare. E un fel de rudă de la oraș a spanacului. O s-o găsiți și sub denumirea de sfeclă elvețiană.

E o plantă cu multe calități, doar că nu pentru întrebuințările ei medicinale am adus-o eu acum aici, ci pentru gust și pentru potriveala perfectă în amestecul ăsta cam țărănesc, dar îndrăzneț de ouă, legume și fructe. O să le iau pe rând.

Am bătut 5 ouă cu sare și puțin piper, deși ar fi mers chiar 6, am pus în tigaie o jumătate de ceapă la călit în două lingurițe cu untură de rață, e ok și cu ulei, dar să nu mai spuneți la nimeni, peste ceapă am pus ardei iute tocat, după suflet și rezistență în cerul gurii, apoi, pe rând, la distanță de vreo 20-30 de secunde, câteva bucăți de pui afumat, o jumătate de roșie tăiată, o jumătate de piersică tăiată și ea în bucăți mici, usturoiul și acum vine momentul adevărului. Trei sferturi până la o legătură cu frunze de mangold, tocate la cuțit, nu uitați de sare și piper, amestecat totul încă cel mult un minut, după care se basculează în tigaie ouăle bătute.

De aici încolo la mine e simplu, cobor flacăra la minim, așez toate tăieturile alea cât mai uniform în tigaie, pun capac peste tigaie și las așa până când deasupra oul e suficient de ferm pentru a putea fi aruncat în farfurie. Merge și un cașcaval afumat ras pe deasupra, dacă e. Și de obicei cam e.

Pe mangold eu l-am găsit tot la doamna Nuți, am scris aici despre ea zilele trecute, din câte mi-a spus, vine la piață doar în weekend, în restul săptămânii stă și își muncește grădina. Și bine face, că are lucruri tare bune la tarabă. E 5 lei legătura. De aur.

omleta cu mangold si piersica

 

Share

2 COMENTARII

  1. din aceeasi categorie de plante “necunoscute”, daca nu ai incercat macrisul pana acum ti-l recomand cu caldura, eu l-am descoperit anul acesta 🙂

  2. Si mie imi place.
    Eu initial am dat de el in pungile de salata, swiss chardul.
    Dar ca si garnitura l-am intalnit in Croatia, unde lup de mare la gratar cu 2 cartofi fierti si mangold tras la tigaie era la multe restaurante.

LĂSAȚI UN MESAJ