În tot ce urmează aici e vorba, de fapt, doar despre leuștean. Frittata și orice ce mai e pe acolo sunt doar pretextul. Știți ce e mai dureros decât faptul că leușteanul nu e chiar printre plantele foarte iubite în România? Că acolo unde există oameni care ajung la o chimie cu planta asta, ea e redusă preponderent la ciorbe. Știu, leușteanul în ciorbă este darul lui Dumnezeu pe pământ. Doar că, din fericire, există viață și dincolo de zemurile noastre milenare.

Una dintre multele rețete (e o promisiune) în care voi scrie despre leuștean e amestecul ăsta cu ou, leurdă, ricotta și roșii cherry.

Puteți să-i spuneți fritată, puteți să-i spuneți omletă la cuptor, asta e ultima problemă a lumii. Important e să fie cu leuștean. (Ea poate fi în multe feluri, la fel de bună, dar acum ne concentrăm pe leuștean.)

Despre leuștean am vorbit mai sus, e bază. Leurdă, dacă nu-i, eu aș pune usturoi verde. Dar acum îi, că-i vremea lui. Ricotta nu-i altceva decât urdă. Puțin mai soft față de cum știu eu că-i urda de la stână, dar e de acolo, din filmul ăla. N-o înlocuiți cu altceva, deși știu că tentația ar putea fi mare. Despre cherry, nu sfatul, ci rugămintea mea ar fi să le lăsați pe ele, să nu le înlocuiți cu roșii, ori mai rău, să le tăiați. Se vor muia în tigaie, iar atunci când se vor sparge în omleta din farfurie o să vă umple capul de bucurie.

frittata cu leuștean, leurdă și cherry

Ingrediente:

  • ulei de măsline/unt
  • 1 ceapă cel puțin medie feliată mărunt
  • 300 grame de roșii cherry (la mine au fost 17 bucăți)
  • 2 legături de leurdă
  • 1-2 legături de leuștean (dacă e legătură mare, zdravănă, ajunge una, leușteanul trebuie să iasă în evidență, dar fără să domine celelalte gusturi)
  • 100 grame de ricotta
  • 6 ouă bătute (
  • sare

 

frittata cu leuștean, leurdă și cherry

Cuptorul l-am încălzit la 180 de grade, nu treceți de limita asta.

Într-o tigaie am încins uleiul unde am prăjit ceapa vreo 4-5 minute. Cu unt.
Am adăugat roșiile pentru încă un minut, le-am amestecat în tigaie până s-au muiat, un minut e suficient.

Am luat tigaia de pe foc și am pus acolo imediat frunzele de leurdă și leuștean. Tăiate.

Le-am coborât apoi pe toate astea într-o tavă de copt dreptunghiulară (30×20 cm). Pe care am și uns-o înainte cu puțin ulei.

Peste patul ăla verde încărcat cu roșii am pus bucăți de ricotta așezate frumos, din când în când.

Pe ouă le-am bătut bine cu sare și piper, le-am turnat peste legume și brânză, am dat tava la cuptor, în partea de mai sus, pentru vreo 25-30 de minute și mai mult nu am făcut.

Merge cu o salată, eu aș folosi una din castraveți verzi cu ridichi. Iar dacă nu vă place cu leuștean, problema e doar la voi. Puteți înlocui cu spanac. Dar ăsta să rămână secretul vostru, prefer să nu aflu niciodată.

frittata cu leuștean, leurdă și cherry
frittata cu leuștean, leurdă și cherry
Share

7 COMENTARII

  1. #proleustean si aici! Incercat peste weekend, cu o caracatita frageda de la Raionul de Peste, trasa in unt si leustean taiat marunt. Cum ar zice stim-noi-cine, traditional – ca la bunica-n batatura!

  2. Arată fix pe gustul meu! Mi-au luat-o papilele razna. O mai fi cineva prin piață la ora asta?
    Oricum, felicitari că ai dat Start acestui proiect, blogul. Totul arată apetisant. Până și pozele.

    • Știi cum e, la un blog culinar, în primii doi ani e bine să convingi măcar cu poze. După aia încep să apară și rețetele. 🙂
      Mulțumesc de mesaj.

  3. Trebuie neaparat sa incerc chestia asta!
    Suna bine si, spre rusinea mea, ca provin din familie gurmanda, nu am mancat leustean decat in ciorba
    Ba nu, odata in Vama am mancat leustean cu jambalaya si era tare bun. Acum nu mai e bucatarul ala…

LĂSAȚI UN MESAJ