E atât de  simplu de făcut fajitas și atât de bună că la final te ia puțin de cap. Adică începi să crezi despre tine că te pricepi. Și crede-mă, o să te pricepi, o să-ți placă și o să mai vrei. Ba chiar o să vrei să dai și la prieteni, e o rețetă foarte bună de pus oameni la masă.

În general, fajitas se face cu pui, dar e foarte ok și varianta cu vită, pe care v-o și recomand, de altfel. Sunt două detalii importante care fac din fajitas o mâncare de neratat. Marinada și salatele/topping-urile cu care alegeți să mergeți la drum. Și mai e ceva aici, un mic secret pe care l-am descoperit fără să-mi fi propus asta, o să vă placă.

Ingrediente:
Pentru marinadă

  • 500 grame de vită – mușchi e foarte bun
  • 3 sferturi sau o linguriță întreagă de boia afumată
  • o linguriță de chimion proaspăt macinat (am scris în postarea anterioară diferența dintre chimion și chimen)
  • o linguriță de coriandu, măcinat și el
  • jumătate de lime
  • jumătate de portocală
  • 2-3 căței de usturoi
  • jumătate de ceapă – albă, roșie, ce vă vine vouă la îndemână.
  • tortillas – n-am rețetă pentru așa ceva, nu mă simt în vreun fel vinovat că le-am cumpărat din magazin, ceea ce vă recomand și vouă, singura sugestie aici ar fi să nu le înlocuiți cu lipii dintr-astea obișnuite. ar fi mare, mare păcat. (tortillas sunt sunt tot lipii, doar că-s mexicane)
  • sare/piper
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru fajitas

  • 2 ardei grași – zdraveni, sănătoși, cu analizele la zi
  • o ceapă mare, la fel de sănătoasă și ea
  • smântână, recomand una de-aia slabă, care merge la sală, un maxim 15 la sută grăsime.
  • sare/piper

Vita mea era împărțită în trei felii mari pe care le-am pus întregi la marinat, cu toate ingredientele alea de mai sus. Lămâia și portocala se storc bine de tot, usturoiul e tăiat felii, iar sare am ales să pun acum chiar dacă, da, știu, ea scoate zeama din carne în tigaie. O să fie bine așa, o să vedeți.

Le-am lăsat peste noapte, acoperite cu o folie alimentară, iar înainte de a pune carnea în tigaie am scos-o și am lăsat-o cel puțin 30 de minute afară să-și revină la temperatura camerei. Tot atunci am și șters bine carnea cu un prosop de hârtie. Ce a rămas de pe urma marinadei s-a aruncat.

O tigaie de fontă ar face minuni în momentul ăsta. Dar e bună orice tigaie antiaderentă. Acolo unde carnea se prăjește după cum considerați voi. Iar eu am considerat să fie suficient de bine făcută (medium weel/well done, cum se mai zice pe la noi, pe la țară), am și un motiv pentru care am vrut asta, după ce e scoasă din tigaie carnea se pune într-o farfurie acoperită cu folie de aluminiu. Cât vă ocupați voi de restul rețetei, în farfuria aia se va lăsa cel mai bun suc din carnea respectivă pe care eu l-am pus peste smântână. Sucul n-am vrut să fie o zeamă roșie, de-aia am dus carnea mai spre bine făcută. Combinația asta o să vă facă să vă lingeți dejtele de bucurie. Nu uitați ca înainte să puneți carnea în tigaie să dați cu puțin ulei peste ea.

În aceeași tigaie am prăjit apoi ceapa, în maxim jumătate de lingură de ulei de măsline, am pus sare și piper peste ea, am lăsat-o până s-a rumenit, apoi am scos-o pe o farfurie, aceeași mișcare și cu ardeii grași, jumătate de lingură de ulei, sare și piper peste, asta e tot.

Acum scoateți carnea, o tăiați fâșii și vă puneți pe montat lipiile. E foarte simplu: carne, ardei, ceapă și smântâna peste care n-o să uitați să puneți zeamă din farfuria în care a stat carnea acoperită cu folie. Ce ziceam mai sus.

O să vă ajungă pentru 4 lipii. Apropo, puteți să încălziți puțin lipiile pe tigaie. Nu exagerați, se usucă, tortillas sunt ființe sensibile.

Deși a naibii de bună combinația asta, perfecțiunea vine la pachet cu două topping-uri clasice de salsa (unii le numesc sosuri, alții le numesc salate).

Una de avocado: o bucată de avocado tăiată cuburi, ulei de măsline, sare, piper, lime și coriandru.

Una de roșii (pico de gallo): două roșii mai mari, de-alea cu gust, ulei, sare, lime, ceapă galbenă tăiată mărunt, ardei iute tăiat mărunt și coriandru.

Asta e tot, însă ce vreau să vă întreb, credeți că mexicanii ar bea o țuică înainte de o fajitas bine făcută?

reteta fajitas de vita
fajitas de vita

 

Share

1 COMENTARIU

  1. Salut. Uite o reteta simpla simpla pentru tortillas : 250 g faina, 150 ml apa, o lingura ulei de masline si un praf de sare. Framanti aluatul, il portionezi si modelezi in forma de bila si il lasi vreo 10 minute acoperit. Apoi il intinzi subtire si il coci 2-3 minute maxim pe fiecare parte. Din reteta asta ies 10 tortilla bune pentru o tigaie de 22 cm.

LĂSAȚI UN MESAJ