Ai ajuns acum aici pentru că îți plac organele și recunoști că ai cam hali niște ficat prăjit bine făcut. Foarte bine ai făcut, ești de-al meu.

Cum e și normal, te vei întreba de ce ar ar trebui să faci mai multe încercări pentru a ajunge la un ficat de vițel prăjit corect. Păi, evident, nu trebuie, am făcut-o eu deja.

Am gătit ficat de vițel în vreo 8 feluri, a fost ca un test de laborator, l-am făcut cu sare, fără sare, cu unt, fără unt, cu ulei, pe grill, cu pieliță, fără pieliță, am pus și făină, iar în final am tras câteva concluzii.

 

  • cea mai importantă, pe asta deja s-ar putea s-o știi, sarea nu se pune niciodată pe ficat înainte sau în timpul prăjirii. am testat, e chiar așa cum se spune. situație valabilă pentru orice tip de ficat. unii ar spune că asta e valabil pentru orice tip de carne prăjită în tigaie.
  • spre deosebire de ficatul de pui sau cel de curcan, recomand  ca membrana aia subțire care învelește ficatul să fie înlăturată. nu e greu deloc de făcut asta, trebuie doar să găsești un capăt de care să apuci pielița și să tragi de ea până se desprinde. am prăjit două bucăți una lânga alta, același timp, același foc, diferența mi se pare enormă, pielița aia se simte și chiar cred că e păcat să nu fie înlăturată.
  • venele sau arterele trebuie îndepărtate și ele, altfel vei avea niște bucăți mici de gumă foarte tari în farfurie
  • am făcut ficat simplu pe grill, varianta asta nu m-a dat pe spate, poate doar dacă aș fi avut felii ceva mai suțiri. o să mai încerc. apropo, ficatul de curcan mi se pare cel mai potrivit pentru grill.
  • recomand să lăsați bucăți mai mari de ficat, ca și când ați găti o friptură de mușchi.
  • după prăjire, după ce-l scoateți din tigaie, lăsați-l în pace măcar 4-5 minute.
  • unt, dar numai la final, ultimele 30 de secunde.

  • varianta câștigătoare: tigaie bine încinsă și neaderentă, ulei de măsline, cam o lingură-două, depinde de cantitatea de ficat pe care vreți s-o prăjiți, ficatul tapetat prin făină albă, prăjit 2 minute pe o parte, 2 pe cealaltă, din nou 1 minut pe o parte și iar 1 minut pe cealaltă parte. și încă 30 de secunde tăvălit pe toate părțile prin untul de care ziceam mai sus. cu un clește de friptură o să vă ușurați munca aici.

Cu mujdei și niște mămăligă bine făcută, răcită, trasă în felii, coaptă apoi puțin pe grill, uiți până și de faptul că e PSD la guvernare.

ficat de vitel prajit in tigaie ficat de vitel prajit in tigaie ficat de vitel prajit in tigaieficat de vitel prajit in tigaie

Share

7 COMENTARII

  1. Arata perfect. Nu m-am gindit niciodata la faina, nu-i vedeam rostul chiar si prajit la tigaie, dar o voi face. Voi incerca si cu usturoi – eu il serveam cu ceapa (taiata pestisori in lung) bine caramelizata si stropita la final cu un git de coniac.

    • Când eram mic, acasă, întotdeauna ficatul era trecut prin făină înainte de prăjire. Când am mai crescut, dar nu suficient, obiceiul ăsta mi se părea un provincialism. Între timp am crescut și mai mult și am înțeles că stratul ăla subțire de făină are rolul lui. Doar că mi-a luat ceva timp. Apropo, inițial voiam să fac o rețetă inspirată de la Gordon Ramsay, doar că nu aveam ingredientele necesare. Inclusiv el folosește făina acolo. Iar explicația e destul de simplă. Fiind o bucată mai mare de ficat, făina împiedică formarea unei cruste care ar deveni puțin cam tare. În poză sunt doi ficați, cel din dreapta e făcut fără făină. Nu e o diferență colosală, dar se simte. Făcându-i pe amândoi simultan, am ajuns să-mi dau seama mult mai ușor care e varianta mai bună.

  2. Foarte misto! Ce de indicatii pretioase intr-un singur articol! Pe lista pentru weekend-ul acesta musai 🙂
    Multumim!

    PS – reteta mamei: ficatei de pasare tinuti peste noapte in lapte si apoi scursi (fara insistente mari), putin usturoi, putin vin si la cuptor cu ei. Rapid si bun-bun!

  3. Excelente explicatiile 🙂 Si pozele. Si textul 🙂

    La cum e facut, ultima poza ma face sa ma gandesc c-ar merge si un sandvis dintr-ala “provincial”, cum spuneai tu mai sus. Cu paine de tara, eventual trecuta prin sosul care ramane in urma ficatului in tigaie, ceapa verde si putina smantana dintr-aia grasa. Dar cum n-o merge? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ