E o adevărată loterie să găsești cartofi noi buni în vremurile astea. Sau măcar la un nivel mediu de calitate. Problema e că piețele și magazinele sunt invadate în ultima vreme de niște soiuri despre care bănuiesc că au origini extraterestre. Refuz să cred că niște oameni au putut crea așa ceva, din convingere, pentru hrană umană, ba și mai mult, au ajuns la concluzia că produsul lor e suficient de bun încât trebuie împărțit lumii întregi. Fie și contracost. Există unii pe care i-am încercat, și nu doar eu, și de care e mai bine să stați departe. Ăştia-s cartofii noi din Egipt, în primul rând. Cam ca roșiile turcești. Adică finalul. Ăla de jos al oricărei experiențe culinare. Înțeleg că nici ăia importați din Grecia nu-s mai prejos. 

Dar dacă-s buni, cartofii noi merită toată atenția și iubirea noastră în perioada asta scurtă a existenței lor. Însă, cum ziceam, doar dacă-i găsiți pe ăia buni. Nu mă întrebați cum se află asta, că habar n-am. Pentru mine există o singură variantă. Cumpărând.

salata de cartofi noi cu dressing de miere si mustar

Ingrediente:

  • 500 grame cartofi noi
  • ulei de măsline
  • oregano uscat – sau cimbru
  • sare/piper
  • praz, partea albă, tăiat felii
  • 2-3 ridichi mai mari, feliate
  • salată asortată
  • o lingură miere de albine (sau sirop de arțar/agave)
  • o lingură muștar Dijon cu boabe întregi
  • o lingură cu zeamă de lămâie
  • chives
  • sare/piper

Cartofii se taie în două, dacă sunt mai mari se taie în trei (logica e simplă, ideal ar fi ca în cuptor să existe bucăți de dimensiuni apropiate pentru o coacere cât mai egală.)

Se ung cu ulei, sare, piper și oregano, se aliniază în tavă, iar asta merge în cuptorul încins pentru 25-30 de minute. 180 de grade. Lăsați cartofii să prindă crusta aia maronie care îi face să arate atât de bine în farfurie. Și în poze, normal, că doar n-o să pierdem ocazia de like și inimioară fix acum.

Între timp faceți dressingul, adică amestecați într-un castron încăpător mierea, muștarul, zeama de lămâie, firele de chives, sarea și piperul. Când sunt gata cartofii îi amestecați aici bine de tot. Apoi mai trageți o amestecătură cu prazul, ridichile și salata.

Luați schema de mai sus ca pe un schelet dintr-o salată pe care ulterior v-o customizați cum vreți voi. Mierea de albine, cartofii și legumele fac casă bună cu niște telemea, de exemplu. Aș mai pune leurdă. Sau varză. Dar cheia e în dressing. Pe care vă recomand să vă jucați mai întâi ca în varianta de mai sus. Dacă e să vă placă foarte mult, cum cred eu că se va întâmpla, măcar aveți pe cine da vina.

salata de cartofi noi cu dressing de miere si mustar

salata de cartofi noi cu dressing de miere si mustar

Share

4 COMENTARII

    • Adina, dacă ești din București, ar trebui să găsești cam la toate super/hipermarketurile, sunt în cutiile ambalate din frigidere, în zona cu salate. Nu o găsește atât de des ca pe rucola, de exemplu, dar se găsește.

  1. Scuzați nepriceperea, la ce temperatură merg cartofii în cuptor? Pentru începători, orice detaliu contează, mi-e că ba sunt prea cruzi, ba ard bunătate de cartofi. Mă uit după crusta aia faină, dar dacă aș avea și o idee de temperatură mi-ar fi mai ușor . Merci mult!

    • Andrada, e vorba de 180 de grade, desigur. În 9 din 10 cazuri, când nu e trecută pe undeva temperatura, cel mai probabil e 180. O să fac update acum. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ